臨床實證 全港唯一

維持6個月

純母乳餵哺*

  • 免疫力蘊含益菌素強化自生免疫力
  • 授乳全營授乳全營配方**
    蛋白質
    DHA
    葉酸
    益菌素
    18種維他命和礦物質
    100%符合授乳期重要營養素^
  • 低脂每杯僅133Kcal= 一片方包#

上奶有幾難?

“做齊按摩、魚湯、炒米茶都唔Work…甚至1日食9碗飯,肥咗成20磅,人奶都係唔夠50ml。煲魚湯主要係脂肪,未必個個上到奶。心美力媽媽奶就唔同喇,全營配方,一杯幫到我,每杯仲係得133卡路里咋,真係無諗過,我最後可以餵人奶餵到9個月。”

母乳媽媽Ada分享

真實媽媽

用家分享

  • 和牛媽媽

    和牛媽媽

    以前淨係識魚湯、炒米茶,無諗過有咩營養幫到手!初期谷到石頭胸,對湯碗胸啲毛孔都擴張晒,感覺真係好難受!奶又唔多,但谷餐懵,真係好想放棄!

    仲記得就返工前泵出嚟都係得80ml,然後飲咗心美力媽媽奶就漸漸增到110ml!而家谷完即刻泵到,舒服好多,最開心係夠BB食!

    了解更多
  • Lincole Fu

    Lincole Fu

    試過黑豆水、飲魚湯,仲聽講半夜三點擠奶可以提升奶量, 我晚晚捱眼訓爬起身努力又埋身又泵奶,但都提升唔到太多奶量。

    飲咗心美力媽媽奶一個月,每次泵奶見到奶量慢慢增加,當見到奶柱同奶陣的確有說不出的快感!由最初只泵到2oz,到最近維持泵到多過4oz,對人奶量一直唔多嘅我而言,滿足感滿滿!

    了解更多
  • Yuska

    Yuska

    心理質素影響咗我奶量由平均240ml急跌到95ml,BB埋身一個鐘都唔係好啜到,唔好講話要儲冰奶。無論我點煲湯水同炒米茶,都未能有效改善奶量!

    早晚一杯飲咗幾日心美力媽媽奶,非常慶幸見到自己奶量慢慢由95ml升到180ml,再返上290ml!上奶感覺已經好唔同,即刻開始漲胸谷奶!

    了解更多
  • Sou Mami

    Sou Mami

    奶量有時KEEP得唔好,細佬唔夠食又唔太啜到,仲要餵個幾鐘,真係好攰!我就試下飲雅培心美力媽媽奶,飲左幾日真係發現奶量多咗,有足夠奶比細佬食仲餵快咗,半個鐘就OK!

    了解更多
  • 安妮媽媽

    安妮媽媽

    每次用電奶泵泵好耐都泵得唔多奶,望到樽奶得咁少都會覺得好唔開心,又擔心弟弟唔夠奶飲。

    朋友極力推薦我飲雅培心美力媽媽奶。我每日飲2杯,已經可以輕鬆上奶,用電奶泵泵奶都容易多!而家每次都泵到弟弟一餐奶嘅份量,真係好開心,而家可以好放心帶哥哥出街,唔使趕住返黎餵奶喇!

    了解更多
  • Alfred媽媽

    Alfred媽媽

    石頭胸谷到爆,但又上唔到奶,弟弟黃疸指數偏高,又唔可以隨時隨地幫手啜奶,所以我好想快啲上多啲奶,就狂飲炒米茶、湯水,不過依然未上到奶兼唔夠奶。

    而家仲多咗超方便嘅雅培心美力媽媽奶呢個選擇!只要平時肯均衡飲食,keep住每日2杯,好快就上到奶,奶量仲多到爆樽,好感動!

    了解更多
  • 鄭小b媽媽

    鄭小b媽媽

    之前試過幾次泵足半個鐘都無奶出,我一度懷疑自己體質係咪造唔到奶!連漲奶谷奶嘅感覺都未感受過!無論飲幾多上奶湯水、以litre計嘅炒米茶,都係上唔到奶,最多都係得70ml!

    試過咁多方法都唔work,朋友就介紹我雅培心美力媽媽奶,入面嘅配方可以幫助媽媽上奶。我每日飲2杯,奶量漸漸上到100ml,好滾動好鼓舞!仲感受到谷奶係咩感覺!!

    了解更多
  • Kami Sin

    Kami Sin

    生完後,奶量一直都唔夠,就算飲幾多湯水飲到飽曬無胃口,都仲係唔夠BB一餐奶嘅份量。

    之後見有媽媽介紹雅培心美力媽媽奶,即刻試試!頭幾日瞓前飲佢,第日就會Feel到谷奶。之後一直keep住早晚一杯,每日嘅奶量漸漸增多,仲做到爆樽,真係好難得,所以提子包妹妹越嚟越肥肥白白添!

    了解更多
  • Yuet

    Yuet

    為咗上奶,人都癲!炒米茶、上奶湯、熱敷、按摩…乜都試齊,仲天真到覺得關泵奶機事!有好多個零晨時分,為咗提升奶量而起身泵奶,可惜都係要望住空氣等日出,滴滴皆辛苦嘅感覺格外難受!

    之前有媽媽介紹雅培心美力媽媽奶,試飲咗一個月左右,泵出嚟嘅ml數,由吉樽變雙位數,到呀仔滿月,已變過百!冰奶一袋接一袋,已為返工做好準備。

    了解更多
  • 和牛媽媽
  • Lincole Fu
  • Yuska
  • Sou Mami
  • 安妮媽媽
  • Alfred媽媽
  • 鄭小b媽媽
  • Kami Sin
  • Yuet

專業催乳師教室

必學上奶貼士

“好多母乳媽媽飲中式湯水、炒米茶都好似上唔到奶。坊間有咁多支持母乳餵哺嘅營養食品選擇,其實最緊要2個tips! ”

  • 1. 臨床實證先最可靠
  • 2. 足夠的授乳營養和水份,配合按摩疏通
專業催乳師 May Yim

想了解更多上奶貼士及催乳按摩法,立即登記雅培媽媽網上產前講座,由專業催乳師為你講解示範,助你產後做個富媽媽! 

陪月絕密

上奶方法

Candy姨姨
分娩後,怎樣能加快上奶和製造乳汁?

媽媽分娩後應盡快親餵寶寶,一方面能讓寶寶學習怎樣吸吮,另一方面也能刺激乳房製造乳汁,加快上奶。媽媽每次哺乳前以溫熱的毛巾,熱敷兩邊乳房,輕輕按摩一下,使乳腺疏通,讓母乳容易排出。開始時,寶寶可能還不懂得吸吮,所以每次哺乳後,都可以使用泵奶器,把乳房內寶寶還未吸乾淨的母乳排出,有助刺激乳房製造乳汁。資料來源:準媽媽懷孕指南 (2014)

心美力媽媽:

媽媽需要充夠的授乳營養和水份,雅培心美力®媽媽全港唯一臨床實證,幫助維持6個月純母乳餵哺*,一杯133Kcal有齊授乳所需營養**。建議每日2杯,配合健康飲食、分娩後盡快埋身、出院後定時埋身和按摩疏通。

怎樣吃可以增加乳汁?

蛋白質是母乳重要成份之一,餵哺母乳的媽媽應攝取足夠蛋白質。含豐富蛋白質的食物來源如奶、蛋、肉等都可幫助製造母乳。此外,身體需大量水份製造母乳,所以媽媽會經常覺得口渴,應多補充水份。除注意乳汁分泌量外,乳汁質素也非常重要,媽媽需全面吸收授乳營養,但日常易忽略某些營養素。資料來源:http://www.webmd.com/food-recipes/features/your-nutritional-needs-while-breastfeeding

心美力媽媽:

雅培心美力®媽媽有齊授乳所需營養**,包括美國醫學院對授乳營養的研究報告所建議的蛋白質,DHA,葉酸,益菌素和18種維他命和礦物質。媽媽授乳比想像其實可以更輕鬆!亦是全港唯一臨床實證,幫助維持6個月純母乳餵哺*!

上奶飲食就是致肥的? No! 雅培心美力®媽媽奶是低脂全營!

雖然食多幾碗飯、飲多幾碗湯便可上奶是經常聽到的傳統說法,但其實飯主要是碳水化合物,為高熱量食物,而常見的魚湯主要是脂肪,所以容易致肥,材料中亦有可能存在污染物,如水銀或其他魚類中常見的細菌,過份依賴或胡亂進補有機會得不償失。

心美力媽媽:

雅培心美力®媽媽奶低脂全營配方**,一杯只有133Kcal,即一片方包的卡路里#。每日2杯,已能提供全面營養!

甚麼是初乳? 如何才能讓心愛的寶寶吃得飽足呢?

一般來說,在分娩後,3至4天內所分泌出來的乳汁都是初乳。初乳分量較少,會呈微黃色,質地比一般乳汁濃稠。初生寶寶的胃容量很小,而初乳含有豐富的濃縮營養,不用擔心寶寶捱餓。能吃到初乳的寶寶血糖和體重會較穩定,抗病能力也較高。因此媽媽應該要盡早給寶寶餵哺母乳,讓寶寶喝到珍貴的初乳。

餵哺母乳媽媽怎樣知道寶寶吃得足夠?

由於餵哺母乳是看不見寶寶進食份量,很多媽媽都會擔心寶寶是否吃得足夠。當餵完寶寶後,如果乳房感到輕了,而寶寶也表現出一個滿足的樣子,那便是寶寶吃飽的一個信號。此外,也可從寶寶的大小便和重量知道寶寶是否吃得足夠。總括來說,寶寶一天有最少6次小便,顏色呈淡黃色。滿月前的寶寶,每天有最少3次大便,而6星期以上的寶寶,大便次數則減少至每天或隔天。至於體重,初生嬰兒由於會「收水」,故體重會比出生時輕,多數會在1-2星期後回復出生時的體重。一般吃母乳的寶寶每月增加最少0.5公斤。資料來源:http://www.fhs.gov.hk/english/health_info/child/20000.html

在上班的日子裡,媽媽要如何安排泵奶、儲奶的問題呢?

在職媽媽可在午飯時間及下午四時左右各泵奶一次,模擬寶寶日常餵哺頻率時間以刺激乳腺,保持穩定奶量。剛復工時,如未到泵奶時間乳房已覺腫脹,可稍為泵奶五分鐘,以舒緩脹痛。記得要帶備冰袋和足夠的雪種,泵奶後把母乳保持於低溫狀態,回家後亦立刻把當日泵出來的母乳放進冰箱裡,放在冰格(-18°C)的母乳可以存放三個月,飲用前一天先拿到冷藏格(3至5°C),讓它自然溶化,飲用前再以溫水或暖奶器溫奶;若直接放冷藏格(3至5°C),母乳一般只可保存5天。資料來源:準媽媽懷孕指南 (2014)

心美力媽媽:

記得要保持乳腺疏通和吸收授乳期所需的全面營養。雅培心美力®媽媽奶沖調方便,上班時亦可快速補充美國醫學院研究建議的授乳營養。

100%符合授乳期重要營養素^

蛋白質
DHA
葉酸
益菌素
18種維他命和礦物質